PWR Racing äntrade årets STCC-premiär med en helt ny tävlingsbil och ovissa förutsättningar. Det är en av de absolut första tävlingshelgerna som körs med den helt nykonstruerade bilen från CUPRA Racing i Spanien. Men det hindrade inte regerande mästaren Robert Dahlgren från att ta en premiärseger med den nya bilen.

PREMIÄRSEGER MED NYA CUPRA LEON COMPETICIÓN

August 16, 2020

- Hela teamet har jobbat oerhört hårt senaste månaden för att lära känna, testa och utveckla den nya bilen så snabbt som möjligt. Det är en stor uppgift att kliva in i ett så starkt mästerskap som STCC med en ny, oprövad bil. Att ändå kunna ta en seger i premiären känns därför så skönt, både för egen del och för teamets skull! Vi har nog bara skrapat på ytan av vad nya CUPRAn är kapabel till, säger Robert Dahlgren.

Nytt tävlingsformat och förkortad kalender

STCC körs i år med en förkortad kalender och ett nytt tävlingsformat med två kval och tre race per tävlingshelg. Första kvalet avgör startordningen till första racet och andra kvalet sätter startordningen till race två. Det tredje och sista racet körs sedan med omvänd startordning för de åtta bäst placerade i andra racet.

Mikaela kvalade P5 och P4 under lördagen, medan Dahlgren lyckades placera sig P7 och P2. Poker slutade P13 i första kvalpasset och var därmed inte bland de åtta förarna som gick vidare till Q2.

- Vi hade ett starkt kval, trots väldigt få varv i den nya bilen. Men under dagens race märks bristen på tid av. Det var tre tuffa race där farten tyvärr saknas lite. Vi kommer att plocka med oss många erfarenheter från Gelleråsen till Skellefteå och jag ser redan fram emot nästa deltävling, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Laganda på högsta nivå

I första heatet klättrade Dahlgren från P7 i starten till P5 i mål, Mikaela hade en tuff fight mitt i loppet som tyvärr slutade i ett brutet race. Poker höll i starkt från start till mål och slutade P11, precis utanför poängplats med sin nya Racing for Charity-CUPRA.

Skadorna på Mikaelas bil från första racet medförde dock reparationsbehov. Bristen på reservdelar till följd av COVID-läget ledde till att teamet tog ett gemensamt beslut med Poker att låna de saknade delarna från hans bil för att Mikaela skulle kunna fullfölja helgen.

- Vi är alla ett enda stort lag och när teamet förklarade läget var det en självklarhet att ge Mikaela chansen att fortsätta slåss om viktiga mästerskapspoäng. Men jag är redan sugen på att sätta mig i bilen och tävla igen. Nya CUPRAn är riktigt kul att köra, säger Peter ”Poker” Wallenberg.

Tre tuffa race och årets första seger

I det andra heatet startade Dahlgren tvåa och fick därifrån ett förhållandevis lugnt race efter besked om att ledaren hade fått 20 sekunders tidstillägg för tjuvstart. Dahlgren behöll sin position racet igenom och tog säsongens första seger. Mikaela slutade P4, precis utanför pallen men med viktiga poäng i bagaget.

Sista racet blev en tuff utmaning där Dahlgren startade P8 och Mikaela P5 med den omvända startordningen. Dahlgren lyckades manövrera sig upp en plats i fältet och korsade mållinjen som P7, medan Mikaela fick nöja sig med P10 och en mästerskapspoäng.

Dahlgren ligger efter premiären trea i mästerskapet, sju poäng efter ledaren och Mikaela ligger nia.

Nästa deltävling på Skellefteå Drive Center körs den 28-29 augusti och kan även den ses live på plus.stcc.se